Το ICTY καταδίκασε δύο μουσουλμάνους της Βοσνίας για εγκλήματα πολέμου

0

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) καταδίκασε χθες δύο πρώην αξιωματικοί του στρατού των μουσουλμάνων της Βοσνίας, επειδή δεν παρεμπόδισαν ούτε τιμώρησαν εγκλήματα που διαπράχθηκαν από στρατιώτες και ξένους μουτζαχεντίν στη Βοσνία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Ο πρώην αρχηγός του βοσνιακού στρατού, Ενβέρ Χατζιχασάνοβιτς, 55 ετών, καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε χρόνων και ο υπαρχηγός του, Αμίρ Κουμπούρα, 42 ετών, σε 2,5 χρόνια.

Ήταν η πρώτη φορά που το ICTY ασχολήθηκε με το ζήτημα των αποκαλούμενων μουτζαχεντίν, οι οποίοι ήρθαν κυρίως από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στο πλευρό των μουσουλμάνων της Βοσνίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-95).

Από το γραφείο της γενικής εισαγγελέως του ICTY, Κάρλα ντελ Πόντε, εκτιμάται όμως ότι ήταν πολύ μικρές οι ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο κατηγορουμένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελία είχε κατηγορήσει τον Χατζιχασάνοβιτς για 200 θανάτους προτείνοντας ποινή 20ετούς κάθειρξης. Αντίστοιχα, για τον Κουμπούρα, είχε ζητήσει 10ετή κάθειρξη.

Σχόλια