Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να μην μετάσχει στις ακροαματικές διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης όταν θα εξεταστεί η νομιμότητα ή μη του λεγόμενου τείχους ασφαλείας που κατασκευάζει το εβραϊκό κράτος στη Δυτική Όχθη, χωρίς αυτό να θέσει υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία της συμβουλευτικής γνώμης.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ επιβεβαίωσε από το Νέο Δελχί τις φήμες ότι η χώρα του ενδέχεται να μην μετάσχει στην ακροαματική διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που θα αρχίσει στις 23 Φεβρουαρίου και θα εξετάσει τη νομιμότητα ή μη του τείχους ασφαλείας.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κύριο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, θα συνέλθει με εντολή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που αποφάσισε μετά από αίτημα των Παλαιστίνιων να στείλει την υπόθεση της νομιμότητας ή μη του τείχους στο δικαστικό αυτό όργανο.
Το Δικαστήριο ζήτησε από τις ΗΠΑ να υποβάλλουν γραπτώς τα στοιχεία που διαθέτουν έως τις 30 Ιανουαρίου του 2004, ενώ συνολικά 44 χώρες, περιλαμβανόμενου και του Ισραήλ έχουν υποβάλλει γραπτώς τις θέσεις τους επί του θέματος αυτού.
Σε μια δεύτερη φάση το Δικαστήριο θα αρχίσει την ακροαματική διαδικασία στις 23 Φεβρουαρίου για όσες χώρες επιθυμούν να μετάσχουν παρουσιάζοντας προφορικώς στοιχεία που διαθέτουν. Τα κράτη που έχουν στείλει γραπτώς τα στοιχεία που διαθέτουν δεν είναι υποχρεωμένα να μετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.
Το Ισραήλ και οι άλλες χώρες πρέπει να ανακοινώσουν τη συμμετοχή τους ή μη στη δεύτερη φάση της δικαστικής διαδικασίας έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.