Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

0

Η Λιθουανία είναι η πρώτη από τις 25 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικύρωσε μέσω του Κοινοβουλίου της, τηο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο υπεγράφη από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 20 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, η Βουλή της χώρας επικύρωσε τη Συνταγματική Συνθήκη με 84 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 3 αποχές.

Η αντιπολίτευση πάντως τονίζει ότι η όλη διαδικασία έγινε βιαστικά, χωρίς να προηγηθεί εθνικός διάλογος επί της Συνθήκης, μόλις πριν τις βουλευτικές εκλογές, ώστε η απερχόμενη κυβέρνηση να καρπωθεί την επιτυχία της επικύρωσης. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Κένπινεν, συνεχάρη τη Λιθουανία για την πράξη της χαρακτηρίζοντας την πολύ θετική εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα 25 κράτη – μέλη μέσω των εθνικών τους κοινβουλίων ή μέσω δημοψηφισμάτων. Σε περίπτωση που μία χώρα αποφασίσει να πει το «όχι» απέναντι στη Συνθήκη, αυτή δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί. 9 χώρες έχουν δηλώσει ότι η επικύρωση θα γίνει μέσω δημοψηφίσματος, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία.

Σχόλια