Το Μεξικό καταδικάζει μεταναστευτικό νόμο της Αριζόνα

0

Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν καταδίκασε τον νέο νόμο για την πάταξη της μετανάστευσης που ψηφίστηκε στην Αριζόνα των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για ένα νομοθέτημα το οποίο βασίζεται στις “διακρίσεις”. “Κάθε ρύθμιση που επικεντρώνεται στην ποινικοποίηση του φαινομένου της μετανάστευσης, που είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, ένα οικονομικό φαινόμενο, ανοίγει την πόρτα στην μισαλλοδοξία, στο μίσος, στις διακρίσεις και στις καταχρήσεις κατά την εφαρμογή του νόμου”, δήλωσε ο Καλδερόν.
Πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο νόμο που υπεγράφη από την κυβερνήτη της πολιτείας και αναμένεται ότι θα οδηγήσει την πολιτειακή κυβέρνηση σε σύγκρουση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία αντιτίθεται στο μέτρο.
Μεταξύ άλλων, ο νόμος απαιτεί από τους νόμιμους μετανάστες να έχουν μαζί τους συνεχώς έγγραφα που να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και ότι διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας, και υποχρεώνει αστυνομικούς να ελέγχουν την ταυτότητα υπόπτων ως λαθρομεταναστών ακόμα και εάν δεν είναι ύποπτοι για την διάπραξη κάποιου αδικήματος.
Στις σχετικές δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Μεξικό, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να μένει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε αποφάσεις που σαφώς επηρεάζουν πολίτες της χώρας του, οι οποίοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη για γενεές. Επιπλέον, ο Φελίπε Καλντερόν κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Σχόλια