Το προφίλ του ευτυχισμένου και του δυστυχισμένου καριερίστα

0

Μία έρευνα σε δείγμα 670 Βορειοαμερικανών που επιδιώκουν καριέρα σε τομείς όπως η διοίκηση επιχειρήσεων, τα οικονομικά, η δικηγορία κλπ. της διαφημιστικής Captivate Networks αποκαλύπτει το προφίλ των λεγόμενων white-collar workers (έτσι αποκαλούνται οι μισθωτοί εργαζόμενοι στους παραπάνω τομείς και σε εργασίες γραφείου λόγω της επίσημης καθημερινής ενδυμασίας τους).

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποκαλυπτικά πορίσματα της έρευνας αποκρυσταλλώνεται το προφίλ του ευτυχισμένου καριερίστα ως εξής: πρόκειται για έναν σχετικά νέο, 39-χρονο άνδρα, με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 150.000 και 200.000 δολαρίων, κάτοχο υψηλόβαθμης διοικητικής θέσης, παντρεμένο, με μερικώς απασχολούμενη σύζυγο και ένα μικρό παιδί. Το αμερικανικό όνειρο που ενσαρκώνεται στην πρώτη περιγραφή φανερώνει τα μελανά του σημεία αν πιστέψουμε την ακρίβεια του προφίλ του δυστυχισμένου καριερίστα: είναι γυναίκα, 42 ετών περίπου, ανύπαντρη, με εισόδημα κάτω των 100.000 δολαρίων, επαγγελματίας δικηγόρος ή γιατρός.

Η έρευνα συνοδεύεται από ένα σχετικό γράφημα και μία σύνοψη της μεθοδολογίας με την οποία έγινε η συλλογή και αξιολόγηση των στατιστικών αποτελεσμάτων. Άλλα ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι άνδρες καριέρας αισθάνονται κατά 25 τοις εκατό περισσότερη ευτυχία σε σχέση με τις γυναίκες συναδέλφους τους όταν εργάζονται.

Ενδιαφέρον προκαλεί η συσχέτιση δυστυχίας και εργασιομανίας, αφού βρέθηκε ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, φεύγουν από το γραφείο μία φυσιολογική ώρα και διατηρούν την ισορροπία μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής, ενώ οι δυστυχισμένοι –και εδώ η έρευνα υποβάλλει το προφίλ της ανύπανδρης γυναίκας- είναι κατά 50 τοις εκατό πιθανότερο να μείνουν μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Οι ευτυχισμένοι καριερίστες ,κατά την έρευνα, εντάσσουν επίσης περισσότερα διαλείμματα στην καθημερινότητά τους και απολαμβάνουν περισσότερες διακοπές.

Σχόλια