Το σαθρό οικοδόμημα της Τουρκικής Δικαιοσύνης. Αφήγηση Τούρκου Δικαστή

0

 

Ανησυχητικά μηνύματα σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης της Δικαιοσύνης στην Τουρκία, προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες στις 23 Μαΐου 2015, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα (30) ετών από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής αντίστοιχης Ένωσης (MEDEL).

Ειδικότερα, μέσα από μια σειρά χαρακτηριστικών γεγονότων ο Τούρκος εκπρόσωπος της Ένωσης κ. Μ. Ντουρμάζ, παρουσιάζει ανάγλυφα τα έντονα προβλήματα της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Το LAWNET.gr κάλυψε δημοσιογραφικά την Ημερίδα, την οποία διέθεσε ζωντανά μέσω live streaming, και κατέγραψε τα ακόλουθα:

 

Πρόβλημα στο σύστημα απονομής της Τουρκικής Δικαιοσύνης

O Τούρκος Δικαστής, Μουράτ Ντουρμάζ, ανέλυσε το “προβληματικό” Τουρκικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης το οποίο όπως αναφέρει, ξεκινάει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και στον τρόπο επιλογής των μελών του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Το Ανώτατο δικαστικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποτελείται από 22 μέλη εκ των οποίων τα 10 εκλέγονται από το σώμα των Τούρκων Δικαστών και Εισαγγελέων”. Σύμφωνα με τον κ. Ντουρμάζ η τουρκική κυβέρνηση, κατά τις τελευταίες εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, προώθησε την δική της λίστα υποψηφίων και υποσχέθηκε ότι εφόσον εκείνη εκλεγεί θα προχωρήσει σε αύξηση μισθών κατά 10%. “ Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει το δικαίωμα να διορίσει απευθείας τέσσερις δικαστές μέλη, οπότε συνυπολογίζοντας τις εκλογές, τους διορισμούς και τις προαγωγές ο τελικός απολογισμός αριθμεί 15 από τα 22 μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου να ελέγχονται απευθείας από την τουρκική κυβέρνηση”.

Έπειτα από τον “ελέγχο” του Ανώτατου δικαστικού Συμβουλίου, προσθέτει ο κ. Ντουρμάζ η κυβέρνηση ψήφισε νόμο και διόρισε 50 νέους δικαστές στα Διοικητικά Δικαστήρια της Τουρκίας (πλήρης διαρθρωτική αλλαγή), ψήφισε νέο νόμο και διόρισε 150 νέους Δικαστές στα Εφετεία και προσέλαβε εκατοντάδες νέους δικαστές σε χαμηλότερους βαθμούς από τους οποίους οι περισσότεροι είναι δικηγόροι οι οποίοι προέρχονται από τους κυβερνητικούς κομματικούς μηχανισμούς. “Σύμφωνα με εξαγγελία του κυβερνώντος κόμματος αναμένονται άλλοι 3000 νέοι διορισμοί Δικαστών, αξιοποιώντας Δικηγόρους που ανήκουν στους ίδιους κομματικούς μηχανισμούς”, προσέθεσε ο κ. Ντουρμάζ.

Δυσμενείς Μεταθέσεις Δικαστών

Οι δυσμενείς μεταθέσεις στην Τουρκία είναι ένας χαρακτηριστικός τρόπος “διαχείρισης” δικαστών οι οποίοι εκδίδουν αποφάσεις που δυσαρεστούν την τουρκική κυβέρνηση, είπε ο κ. Ντουρμάζ και συνέχισε εξηγώντας ότι, ένας δικαστής που δυσαρεστεί με τις αποφάσεις του, είτε μετατίθεται σε απομακρυσμένα μέρη της Τουρκίας για να εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας του, είτε διορίζεται σε ανώτερα δικαστήρια, με μοναδική επιδίωξη των κατευνασμό του.

Αναφερόμενος στον εαυτό του, δήλωσε ότι μέχρι τον περασμένο Νοέμβρη κατείχε μία θέση αναγνωρισμένου κύρους, ως δικαστής σε Διοικητικό δικαστήριο της Άγκυρας το οποίο χειριζόταν σημαντικές υποθέσεις υψηλού ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικά παρέθεσε την απόφαση της επίσημης αναγνώρισης των Δικαστικών Ενώσεων στην Τουρκία, καθώς και τις αποφάσεις για περαιτέρω διερεύνηση των δραστηριοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας. Στην συνέχεια και έπειτα από την “έντονη” δράση του δικαστηρίου του, ο κ. Ντουρμάζ σημείωσε ότι, μετατέθηκε σε άλλο Δικαστήριο όπου και του ανατέθηκαν διεκπεραιωτικά καθήκοντα, απλής αναφοράς και εισήγησης σε ανωτέρους του.

Διαφθορά και Τουρκικό Κράτος

Ο Τούρκος Δικαστής κ. Ντουρμάζ αναφέρθηκε στην εκτεταμένη διαφθορά που υφίσταται στη χώρα του, με υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος μέσω του τραπεζικού τομέα, ενώ παρέθεσε και τις αποκαλύψεις Τούρκων Εισαγγελέων, αναφορικά με υποθέσεις λαθρεμπορίου όπλων στην Συρία (2000 Φορτηγά με πυρομαχικά) από τις Τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, υπό τις εντολές του τότε πρωθυπουργού κ. Ερντογάν. “Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να ελεγχθούν για παράνομες δραστηριότητες” ανέφερε χαρακτηριστικά “αλλά ο τότε πρωθυπουργός της χώρας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν ενέκρινε στους Εισαγγελείς την απαιτούμενη άδεια για την άσκηση δίωξης και περαιτέρω διερεύνηση τυχών παρανόμων δραστηριοτήτων”.

 

Εκτεταμένες Συλλήψεις

Όταν η κυβέρνηση άλλαξε το σύνολο της δικαστικής δομής της χώρας ξεκίνησε να βάζει ανθρώπους στην φυλακή γιατί ερευνούσαν την διαφθορά, ξεκίνησε να φυλακίζει αστυνομικούς οι οποίοι ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι ανήκουν σε θρησκευτικές οργανώσεις. Για αυτές τις συλλήψεις έχουν ακολουθηθεί οι επιταγές του νόμου, αλλά 10 μήνες μετά δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες”.

Στη συνέχεια ο κ. Ντουρμάζ παρέθεσε το παράδειγμα δύο δικαστών οι οποίοι εξέδωσαν εντολή αποφυλάκισης για δυο αστυνομικούς σε παρόμοια υπόθεση “Την Παρασκευή εξέδωσαν την διαταγή αποφυλάκισης και το Σάββατο ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει δράση για αυτή την υπόθεση. Την Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θέτει σε διαθεσιμότητα τους δυο Δικαστές και την επόμενη Πέμπτη φυλακίζονται”.

Ψήφισμα της MEDEL για την τουρκική Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται σε πρόσφατο Ψήφισμα της MEDEL, σχετικά με τις εν λόγω υποθέσεις, τέσσερις Εισαγγελείς συνελήφθησαν για έρευνα που διεξήγαγαν σε φορτηγά με όπλα που προορίζονταν για τη Συρία, ενώ τέσσερις Εισαγγελείς και ένας Δικαστής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντα τους, λόγω ερευνών κατά της διαφθοράς.

“H απόφαση σύλληψης δικαστών στη βάση αποφάσεών που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αντιβαίνει στο Τουρκικό Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σε κάθε άλλο διεθνές κείμενο επί του ζητήματος και στις αρχές της δικαστικής ανεξαρτησίας” τονίζει η MEDEL καταδικάζοντας τις εν λόγω συλλήψεις και απολύσεις, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Δικαστών και Εισαγγελέων και την αποκατάσταση στα καθήκοντα τους.

Και συνεχίζει προσθέτοντας ότι “Η MEDEL εφιστά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας επί της κατάστασης της Τουρκικής Δικαιοσύνης, στην οποία η κυβέρνηση ενορχηστρώνοντας επίθεση κατά των Δικαστών και των Εισαγγελέων, περνάει έναν νέο νόμο κάθε μέρα που περνάει”.