Το Σεπτέμβριο η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν

0

Για τις 14 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια σε εκστρατεία σπίλωσης του προέδρου της χώρας, Νικολά Σαρκοζί με διαρροή ψευδών κατηγοριών εις βάρος του το 2004 όταν οι δύο πολιτικοί διεκδικούσαν το προεδρικό αξίωμα από τον Ζακ Σιράκ.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές η δίκη πρόκειται να διεξαχθεί στο Πλημμελειοδικείο του Παρισιού από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου. Οι ημερομηνίες πρόκειται να επιβεβαιωθούν σε ακροαματική συνεδρίαση στις 27 Μαΐου.
Ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ασκεί σήμερα δικηγορία, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης πέντε ετών και με μεγάλο πρόστιμο. Ο ίδιος αρνείται παγίως ότι είχε οποιαδήποτε συμμετοχή σε εκστρατεία σπίλωσης του Νικολά Σαρκοζί με διαρροή ψευδών κατηγοριών εις βάρος του, και καταγγέλλει προδιάθεση στις έρευνες υπέρ του νυν προέδρου και ηγέτη της γαλλικής Δεξιάς.
Τέσσερα ακόμα άτομα παραπέμπονται ενώπιον του Πλημμελειοδικείου σχετικά με την υπόθεση. Πρόκειται για τον πρώην αντιπρόεδρο της EADS, Ζαν-Λουί Γκεργκορέν, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι έστειλε τους πλαστούς καταλόγους στη Δικαιοσύνη, καθώς και για τον ειδικό στην πληροφορική, ο Ιμάντ Λαχούντ, ύποπτος ότι τους κατασκεύασε.
Επίσης προσάγονται σε δίκη ένας πρώην ορκωτός λογιστής της εταιρείας Arthur-Andersen, ο Φλοριάν Μπουρζ, και ένας δημοσιογράφος, ο Ντενί Ρομπέρ, ύποπτοι ότι είχαν στην κατοχή τους τους πλαστούς καταλόγους.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2004 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών και διεκδικητής του χρίσματος για την προεδρία Νικολά Σαρκοζί, επιχειρηματίες, ακόμη και πρώην μυστικοί πράκτορες, εμφανίστηκαν να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου Clearstream.
Στους λογαριασμούς καταγγέλθηκε ότι είχαν κατατεθεί προμήθειες από τη σύμβαση πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν, ύψους 2,8 δις δολαρίων, το 1991. Η γαλλική Δικαιοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι κατηγορίες ήταν ψευδείς, και ο Σαρκοζί και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπέβαλαν μήνυση, μιλώντας για εκστρατεία δυσφήμησής τους.

Σχόλια