Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κουβέιτ επικυρώνει τον αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο

0

Σύμφωνα με τον εν λόγω εκλογικό νόμο, το πλούσιο σε κοιτάσματα κράτος του Περσικού Κόλπου χωρίζεται σε πέντε εκλογικές περιφέρειες. Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εκφράζουν την άποψη ότι σε περίπτωση που ο εκλογικός νόμος του 2006 κρινόταν αντισυνταγματικός, η Κυβέρνηση θα επαναπροσδιόριζε τις εκλογικές περιφέρειες προς όφελός της, επιδιώκοντας έτσι να εδραιώσει την εξουσία της, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα.

Δείγμα του τεταμένου πολιτικού κλίματος που επικρατεί στο Κουβέιτ είναι η διάλυση της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του 2012 και η επανεγκαθίδρυση της προσκείμενης προς την Κυβέρνηση, Βουλής που είχε προκύψει από τις εκλογές του 2009, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2012, ότι οι πρόσφατες εκλογές έπασχαν από αντισυνταγματικότητα λόγω παρατυπιών.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές, κατηγορούν την Κυβέρνηση για προσπάθεια στρέβλωσης του πολιτικού συστήματος και παραμονής στην εξουσία μέσω αθέμιτων πρακτικών, χαρακτηριστικό παράδειγμα των οποίων είναι η προσπάθεια απόσυρσης του εκλογικού νόμου με την πρόφαση της αντισυνταγματικότητας.

Σχόλια