Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν σκοπεύει να αποσύρει την αγωγή εις βάρος της ελβετικής τράπεζας UBS

0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το δικαστικό αγώνα για την αποκάλυψη των μυστικών τραπεζικών λογαριασμών χιλιάδων Αμερικανών πελατών της ελβετικής τράπεζας, UBS AG.

“Δεν υπάρχει καμία βάση στο δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς”, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης σχολιάζοντας δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο εκτιμά ότι η υπόθεση θα εγκαταλειφθεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε αγωγή εις βάρος της USB τον Φεβρουάριο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα με αίτημα την αποκάλυψη των ονομάτων 52.000 Αμερικανών που φέρονται να χρησιμοποίησαν την τράπεζα για να “κρύψουν” κέρδη σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να αποφύγουν τη φορολογία.

“Το υπουργείο παραμένει πρόθυμο να εξετάσει το ενδεχόμενο συμβιβασμού για οποιαδήποτε υπόθεση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σκοπεύει να αποσύρει την αγωγή”, τόνισε ο Τσαρλς Μίλερ του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Νωρίτερα η αρμόδια επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας εξέδωσε πόρισμα 114 σελίδων, στο οποίο αναφέρει ότι η UBS έχει ανοίξει χιλιάδες λογαριασμούς στην Ελβετία, που ανήκουν σε Αμερικανούς πελάτες της, ενώ διακρατά δισεκατομμύρια δολάρια σε πάγια, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στις αμερικανικές φορολογικές αρχές.

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστή στο Μαϊάμι έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουλίου.

Η τράπεζα UBS και η κυβέρνηση της Ελβετίας υποστηρίζουν ότι η ανταλλαγή απόρρητων τραπεζικών πληροφοριών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω των υφιστάμενων νομικών συμφωνιών και όχι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σχόλια