Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε το σχέδιο αναθεώρησης του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα, το οποίο έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης με το πρόσχημα της «προσβολής του τουρκισμού».
Το άρθρο 301 έχει χρησιμοποιηθεί για να διωχθούν εκατοντάδες συγγραφείς, όπως ο κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας, Ορχάν Παμούκ.
Ωστόσο, οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη μεταρρύθμιση, θεωρώντας ότι είναι άτολμη. Αντίθετα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απέρριψαν την μεταρρύθμιση ως «προσβολή της τιμημένης ιστορίας του τουρκικού έθνους και των αξιών του τουρκισμού».
Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προδίδει την «ταυτότητα» της χώρας και ότι «ενδίδει» στις αξιώσεις της ΕΕ να μεταβάλει το νομικό πλαίσιο που απαγορεύει στους Τούρκους να προσβάλλουν το έθνος τους.
Την αντίθεσή του στην μεταρρύθμιση εξέφρασε και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), μέλη του οποίου συχνά βρίσκονται στα δικαστήρια για τις θέσεις τους, ζήτησαν την πλήρη κατάργηση του άρθρου.
Η μεταρρύθμιση, που όπως αναμενόταν εγκρίθηκε χάρη στην πλειοψηφία που διαθέτει το Κόμμα Δικαιοσύνης Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν (260 υπέρ, 65 κατά), καθιστά ποινικώς κολάσιμη την «προσβολή του τουρκικού έθνους» -αντί του «τουρκισμού»-, ενώ θα χρειάζεται η άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης πριν ασκηθεί δίωξη.
Η μέγιστη ποινή που επισύρει το αδίκημα μειώνεται στα δύο χρόνια φυλάκισης από τα τρία.
Οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν με επιφύλαξη τη μεταρρύθμιση.