Τουρκία: Αντισυνταγματικό το ν/σ για το διορισμό των δικαστικών

0

Με ανακοίνωσή του το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε ότι ακυρώνει τα άρθρα που δίνουν στον υπουργό Δικαιοσύνης εξουσία επί του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι υπεύθυνο για τους διορισμούς των δικαστικών.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης εξουσία σχετικά με το διορισμό των δικαστών, είναι αντισυνταγματικό και ότι μοναδικός σκοπός του είναι να ”βοηθήσει” την κυβέρνηση να σταματήσει τις έρευνες για τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, απομάκρυνε χιλιάδες αστυνομικούς και δικαστικούς από τις θέσεις τους. Επομένως, η απόφαση αυτή αποτελεί ένα νέο πλήγμα στον Ερντογάν και στην προσπάθειά του να καταστείλει το σκάνδαλο που αφορά στελέχη του κόμματός του.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του και τα μέλη του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ ότι εκμεταλλεύονται την επιρροή τους στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, δημιουργώντας σκάνδαλα και συνωμοσίες.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τον αποκλεισμό του YouTube [Link], αψηφώντας τις δικαστικές αποφάσεις. Η τουρκική κανονιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών (BTK) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα τερματίσει τον αποκλεισμό του YouTube, παρά τις δικαστικές αποφάσεις για την άρση της απαγόρευσης.
 

Σχόλια