Τουρκία: «Όχι» των γυναικών στο νέο Σύνταγμα

0

Περισσότερες από 80 οργανώσεις γυναικών στην Τουρκία καταδίκασαν το προσχέδιο του νέου Συντάγματος, το οποίο χαρακτήρισαν «αναχρονιστικό» σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων.
Το υφιστάμενο σύνταγμα εγγυάται την ισότητα των δύο φύλων. Εν αντιθέσει το προτεινόμενο κείμενο χαρακτηρίζει τις γυναίκες «ευάλωτη κοινωνική ομάδα, η οποία χρειάζεται προστασία».
Η Σελέν Λερμίογλου, μέλος γυναικείας οργάνωσης, χαρακτήρισε την εν λόγω αλλαγή «ανησυχητική απόδειξη ότι η Τουρκία παραμένει μια ακραιφνώς πατριαρχική κοινωνία».
Και συμπλήρωσε, «δε χρειαζόμαστε προστασία αλλά ίσα δικαιώματα».
Έντονες αντιδράσεις έχει, επίσης, προκαλέσει το άρθρο του νέου συντάγματος, με το οποίο αίρεται η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια.
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους ότι το νέο σύνταγμα θα αντανακλά τις αξίες και τις αρχές ολόκληρου του έθνους.
Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στον ενδεχόμενο άρσης ή μη της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας.
Οι γυναικείες οργανώσεις, πάντως, επεσήμαναν ότι δεν έχουν ακόμα διαμορφώσει μια κοινή θέση για το θέμα της μαντίλας.
Οι μαντίλες απαγορεύονται στα δημόσια κτίρια, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, το 60% των γυναικών στην Τουρκία εμμένει στην κάλυψη του κεφαλιού με την μαντίλα.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 301, το οποίο ποινικοποιεί την προσβολή της τουρκικής ταυτότητας.

Κατά την επίσκεψη του στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο κ. Γκιουλ είπε: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα σχετικά με το άρθρο. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια αλλαγών και θα γίνουν στο προσεχές διάστημα».

Σχόλια