Τουρκία: απόδοση δικαιοσύνης 20 χρόνια μετά τα εγκλήματα στρατιωτικών

0

Σε δικαστήριο του Σιρνάκ, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ξεκίνησε την Τρίτη η δίκη έξι τούρκων απόστρατων στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων κι ένας στρατηγός, οι οποίοι κατηγορούνται για τα βασανιστήρια και τη δολοφονία, το 1993, έξι κούρδων χωρικών.

Οι κατηγορούμενοι απειλούνται με ισόβια κάθειρξη, ενώ οι δικαστές του Σιρνάκ αποφάσισαν να μεταφέρουν την διαδικασία στην Άγκυρα, για λόγους ασφαλείας.

Οι Κούρδοι χωρικοί ήταν ύποπτοι για παροχή βοήθειας στους αντάρτες του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK) κατά την περίοδο που είχαν κορυφωθεί οι μάχες τους με τον τουρκικό στρατό.

Κανένας από τους κατηγορουμένους δεν παρευρέθηκε τη Δευτέρα στην πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης. Η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης στην πρωτεύουσα δεν καθορίσθηκε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τα ίδια τα θύματα θεωρούν ότι η έναρξη της δίκης του απόστρατου στρατηγού Μετέ Σαγιάρ, μετά από είκοσι χρόνια από την τέλεση των εγκληματικών αυτών πράξεων, συμβολίζει το τέλος της ατιμωρησίας των τότε στρατιωτικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βρίσκονται πίσω από πολυάριθμες εξαφανίσεις.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) υπογράμμισε ότι οι οικογένειες των θυμάτων περίμεναν δύο δεκαετίες. Η Έμμα Σινκλέρ Ουέμπ, υπεύθυνη του HRW για την Τουρκία δήλωσε πως η δίκη του Μετέ Σαγιάρ και των υπολοίπων για το φόνο και την εξαφάνιση των χωρικών του Γκορουμλού «είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποδοθεί δικαιοσύνη στις οικογένειές τους».

Σχόλια