Τουρκία: Αποζημίωση 158.000€ στις οικογένειες θυμάτων του σεισμού του 1999

0

 

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συγγενείς θυμάτων που θάφτηκαν ζωντανοί κατά την διάρκεια του σεισμού του 1999 στην Τουρκία δικαιούνται αποζημίωσης  € 158.000.

Στη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Οζέλ και λοιποί κατά Τουρκίας ( 14350/05, 15245/05 and 16051/05) το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2  – δικαίωμα στη ζωή – της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η υπόθεση, η οποία ασκήθηκε από τους Μεχμέτ Οζέλ, Αλί Κίλιτς, Ισμαίλ Ερντογάν, Σαλίμ Τσακίρ, Μπετούλ Ακάν, Μενεξέ Κίλιτς, Γκιουχέρ Ερντογάν και Σεχριμπάν Γιούτσε , αφορούσε τους θανάτους των μελών της οικογενείας των αιτούντων, οι οποίοι θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη της Çınarcık, στον σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999, έναν από τους πλέον θανατηφόρους που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Τουρκία.

Η πόλη Çınarcık βρίσκεται σε περιοχή που είναι κατηγοριοποιημένη ως ζώνη υψηλού σεισμικού κινδύνου. Η εταιρεία V.G. Arsa Ofisi κατηγορήθηκε ότι ήταν υπεύθυνη για την κατάρρευση των κτιρίων, η οποία σκότωσε τα θύματα, κυρίως επειδή τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή τους ήταν ανεπαρκή.

Το δικαστήριο έκρινε, ειδικότερα, ότι οι εθνικές αρχές δεν ενήργησαν εγκαίρως για τον καθορισμό των ευθυνών και των περιστάσεων της κατάρρευσης των κτιρίων, που είχε προκαλέσει τους θανάτους.

Σχόλια