Τουρκία: Αρνητικός στην έρευνα για κυβερνητικές πιέσεις σε δικαστές ο υπουργός Δικαιοσύνης

0

Αντίθετος εμφανίζεται, με ανακοίνωσή του, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, στη διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητο δικαστικό θεσμό, σχετικά με τις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση στους δικαστές οι οποίοι έχουν αναλάβει την γνωστή υπόθεση διαφθοράς.

Στα τελη Δεκεμβρίου, ο Εισαγγελέας Μουαμερ Ακάς είχε ασκήσει κριτική στη δικαστική αστυνομία, κατηγορώντας την ότι αρνήθηκε να εκτελέσει τα εντάλματα σύλληψης που αφορούσαν 30 επιχειρηματίες και βουλευτές προσκείμενους στο κυβερνών κόμμα και φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς. Μετά τις καταγγελίες ο Τούρκος Εισαγγελέας απαλλάχθηκε απο τη δικοργαφία. Παράλληλα και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν πιέσεις απο ανώτερούς τους καθώς και από το νέο διοικητή της αστυνομίας.

Πριν απο λίγες μέρες, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εξετάσει τους ισχυρισμούς των δικαστικών λειτουργών για την άσκηση πιέσεεων κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης του σκανδάλου διαφθοράς. Ωστόσο, η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Δικαιοσύνης είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα του Ανώτατου Συμβουλίου.