Τουρκία: Άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα σχολεία

0

Η Τουρκία ήρε την απαγόρευση της χρήσης ισλαμικής μαντίλας στα σχολεία, επιτρέποντας έτσι στα κορίτσια από 10 ετών και πάνω, να καλύπτουν το κεφάλι τους.

Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχει ήδη άρει την απαγόρευση της χρήσης θρησκευτικών συμβόλων για τις φοιτήτριες πανεπιστημίου και τις γυναίκες οι οποίες εργάζονται στο δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση της χρήσης μαντήλας στο δημόσιο τομέα και στα κρατικά πανεπιστήμια το 2013, ύστερα από χρόνια πιέσεων από τους υποστηρικτές της, καθώς η απαγόρευση εθεωρείτο παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.

«Οι μαθήτριές μας αδημονούσαν για την άρση της απαγόρευσης», δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ύστερα από τη σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις, τα κορίτσια πρέπει να αρχίσουν να καλύπτουν το κεφάλι τους όταν μπουν στην εφηβεία. Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης αναθεώρησης του εκπαιδευτικού συστήματος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον διπλασιασμό του αριθμού των θρησκευτικών σχολείων στη χώρα.

 

Σχόλια