Τουρκία: Αυστηροί περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα

0

Ειδικότερα, με το νέο νόμο προβλέπονται αναλυτικά τα εξής:

Επιβολή προστίμου 700 λιρών (297 ευρώ) και θα αφαίρεση διπλώματος για (6) έξι μήνες το από τους οδηγούς που κατά την αιματολογική εξέταση διαπιστώνεται ότι έχουν ξεπεράσει το όριο των 0,5 γραμμαρίων ποσότητας αλκοόλ ανά λίτρο αίματος. Για τους οδηγούς που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο, προβλέπεται επίσης ποινή φυλάκισης 2 ετών ενώ σ’ εκείνους που αρνούνται το αλκοτέστ θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 λιρών (850 ευρώ) και θα τους αφαιρείται για 2 χρόνια το δίπλωμα.

Απαγόρευση οποιασδήποτε διαφήμισης αλκοολούχων, ενώ πάνω στα μπουκάλια που περιέχουν αλκοολούχα ποτά εγχώριας παραγωγής ή εισαγωγής, θα υπάρχει ειδική προειδοποιητική των βλαβερών επιπτώσεων ετικέτα, ανάλογη αυτής που φέρουν υποχρεωτικά οι συσκευασίες τσιγάρων και καπνού.

Θα λογοκρίνεται η τηλεοπτική μετάδοση σκηνών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπουν σε κατανάλωση αλκοόλ. Θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε φοιτητικές εστίες, σε χώρους περίθαλψης, σε κάθε είδους χώρους εκπαίδευσης, σε χώρους αθλητικών αγώνων, σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και βενζινάδικα, ενώ σε εγκαταστάσεις επί αυτοκινητοδρόμων θ’ απαγορεύεται τόσο η πώληση όσο και η κατανάλωση.

Επιπλέον θ’ απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων σε σημεία που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από σχολεία, φροντιστήρια, εστίες και χώρους λατρείας. Τέλος, με το νέο νόμο απαγορεύεται το κάπνισμα και στους οδηγούς και επιβάτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, κάτι που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τα ταξί.

Σχόλια