Τουρκία: Βολές κατά Ερντογάν από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου

0

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, Χασίμ Κίλιτς, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με το θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ο τελευταίος υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία. “Πράγματι χρειάζεται σοβαρές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις”, τόνισε ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν μόνο μέσω μιας “ευρείας συναίνεσης” και όχι μονομερώς.
“Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για την αλλαγή του τουρκικού συντάγματος έχουν προκαλέσει πολλή ένταση. Η Τουρκία, αργά ή γρήγορα,θα πετύχει τον στόχο να γίνει μια χώρα νόμου και δημοκρατίας, προχωρούμε όμως σε αυτό το μονοπάτι με πολύ σοβαρές ζημιές”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Χασίμ Κίλιτς.
Αναλυτές στη γειτονική χώρα ερμηνεύουν τις δηλώσεις Κίλιτς ως προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό. Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, εμμέσως πλην σαφώς, προειδοποίησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις σκοπεύει να προωθήσει θα πρέπει να πάρουν την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου, του οποίου προΐσταται.
Ο Χασίμ Κίλιτς έχει και στο παρελθόν πρωτοστατήσει στις διώξεις και τις απόπειρες απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, επί της προωθούμενης μεταρρύθμισης, θα ξεπεράσει όλα τα νομικά κωλύματα.

Σχόλια