Τουρκία: Διαπραγματεύσεις Ερντογάν για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαιοσύνη

0

Οι έντονες διαμάχες με την αντιπολίτευση αλλά και η άρνηση από την πλευρά του Ερντογάν να αποσύρει το νομοσχέδιο που αφορά τη δικαιοσύνη, έρχονται να συμπηρώσουν το παζλ των εξελίξεων στην Τουρκία. Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αποβλέπει στην ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου στο έργο της δικαιοσύνης, έχει προκαλέσει ένταση από την πλευρά της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για απόπειρα να καταπνιγεί το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο απόσυρσης του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή που το εξετάζει «δεν είναι αντίθετο προς το σύνταγμα».

Αντίθετα, το νομοσχέδιο έχει κριθεί αντισυνταγματικό από την αντιπολίτευση, το δικηγορικό σύλλογο της Τουρκίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), καθώς δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά στους διορισμούς των δικαστών.

Ύστερα απο παρέμβαση του προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Ερντογάν απηύθυνε πρόταση προς την αντιπολίτευση για κοινή προετοιμασία συνταγματικής αναθεώρησης. Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος, ο Ερντογάν δήλωσε πως αν η αντιπολίτευση δεχθεί την από κοινού αλλαγή, τότε το κυβερνών κόμμα είναι έτοιμο να αποσύρει τη σχετική πρόταση νόμου.