Τουρκία: Διαχωρισμός ομοφυλόφιλων κρατουμένων από τους υπόλοιπους για λόγους προστασίας

0

Με οργή αντέδρασαν Τούρκοι ακτιβιστές οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε νέο μέτρο της κυβέρνησης που οδηγεί στο διαχωρισμό των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ κρατουμένων από τους υπόλοιπους, προκειμένου να τους προστατεύσουν από ενδεχόμενη παρενόχληση ή επιθέσεις όσο βρίσκονται στην φυλακή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ανακοίνωσε το μέτρο «προστασίας κρατουμένων», το οποίο θα εφαρμοστεί σε όσους δηλώνουν δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλοι, σε μια γραπτή απάντηση που έδωσε σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία έχει πολωθεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του ισλαμικού AKP του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο θεωρείται ότι προωθεί την επιβολή μιας συντηρητικής ατζέντας, σε ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων. Ορισμένοι επέκριναν την πρωτοβουλία αυτή μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, αν και έρευνα που διεξήγαγε η καθημερινή εφημερίδα Χουριέτ σε δείγμα 10.000 ανθρώπων καταδεικνύει ότι το 52% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το μέτρο.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι παραμένει ταμπού. Η πρόσφατη νομοθεσία για την καταπολέμηση των λεγομένων «εγκλημάτων μίσους» δεν προβλέπει ιδιαίτερη προστασία για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας, σύμφωνα με το Kaos GL, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικεντρώνει το έργο της στο σεξουαλικό προσανατολισμό και σε θέματα ισότητας των φύλων.

Ο εκπρόσωπος του Kaos GL, Μουράτ Κοϊλού, δήλωσε ότι πολλές λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή τρανσέξουαλ (ΛΟΑΤ) κρατούμενοι, έχουν ήδη τεθεί σε απομόνωση από τους δεσμοφύλακες που δε γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν ή δεν κρύβουν την επιθετικότητά τους απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Γενικότερα, η ομοφοβία παραμένει διαδεδομένη στην Τουρκία, όπου σχεδόν 9 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν ότι δεν θα τους άρεσε να έχουν ομοφυλόφιλους γείτονες, σύμφωνα με την έρευνα World Values για το 2013.

 

Σχόλια