Τουρκία: Διώξεις για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης

0

Κατηγορίες σε βάρος 196 ατόμων, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία ή εν αποστρατεία στρατιωτικοί, απήγγειλε η τουρκική δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την απόπειρα ανατροπής, το 2003, της ισλαμικής κυβέρνησης. Κύριος ύποπτος είναι ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, που διετέλεσε επικεφαλής του Πρώτου Σώματος Στρατού, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θεωρείται ότι άρχισε να εξυφαίνεται η συνωμοσία, αμέσως μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το 2002.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εξετάζεται και ο ρόλος του απόστρατου ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, του απόστρατου στρατηγού Χαλίλ Ιμπραχίμ Φιρτίνα, πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας και του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, απόστρατου στρατηγού Εργκίν Σαϊγκούν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγονται περισσότεροι από 30 στρατιωτικοί, που διώκονται για “”προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης ή υπονόμευσης του έργου της””, κατηγορίες που επισείουν ποινές κάθειρξης 15 έως 20 ετών.

Σχόλια