Τουρκία: Δριμεία κριτική κατά της απόφασης για τη χρήση της μαντίλας

0

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης άσκησε δριμεία κριτική κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την απόφασή του σχετικά με τη χρήση της μαντίλας.
«Το Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε απόφαση για το περιεχόμενο ενός νόμου, ο οποίος ψηφίσθηκε από 411 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσής μας, μολονότι το Σύνταγμά μας ορίζει ρητώς πως το Δικαστήριο δύναται να μελετήσει ζητήματα μόνον επί της διαδικασίας» τόνισε ο Τοπτάν.
«Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών ετέθη εν αμφιβόλω με αυτήν την απόφαση» συνέχισε ο ίδιος.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων για διαβουλεύσεις, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και της δημιουργίας σώματος γερουσιαστών.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά της μαντίλας στα πανεπιστήμια αυξάνει τις πιθανότητες να διαταχθεί το κλείσιμο του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν.
«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί πλήγμα για την ελευθερία της θρησκείας και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα» ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι γυναίκες που θέλουν να φορούν μαντίλα θα υποχρεώνονται να διαλέγουν ανάμεσα στη θρησκεία τους και την εκπαίδευσή τους» τόνισε η Χόλι Κάρτνερ, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.