Τουρκία: Έγκριση νόμου για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Kούρδους

0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, στα πλαίσια των προσπαθειών για τον τερματισμό της κουρδικής εξέγερσης, ενέκρινε νέο νόμο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους αντάρτες.

Η χρονική συγκυρία, δεν κρίνεται τυχαία αφού σε λιγότερο από ένα μήνα θα λάβουν χώρα οι προεδρικές εκλογές, όπου ο νυν πρωθυπουργός Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευελπιστεί να κερδίσει την προεδρεία από τον πρώτο γύρο, προσβλέποντας και στην υποστήριξη της κουρδικής μειονότητας που αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας και θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις πιθανότητες εκλογής του.

Ειδικότερα, ο νέος νόμος προστατεύει από πιθανές ποινικές διώξεις όσους εμπλέκονται στις συνομιλίες για τον αφοπλισμό και την επανένταξη των Κούρδων ανταρτών, καθώς επίσης θα παρέχει νομική προστασία σε όσους μετέχουν σε συναντήσεις με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της κουρδικής μειονότητας επιδίωκαν από καιρό ένα τέτοιο νομοσχέδιο για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος δίωξης όσων συμμετέχουν στις συνομιλίες, σε περίπτωση που το πολιτικό κλίμα μελλοντικά μεταβληθεί και στραφεί εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Τουρκία άρχισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το 2012, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η 30ετής εξέγερση που έχει προκαλέσει το θάνατο 40.000 ανθρώπων.

Μέχρι τώρα ωστόσο υπήρξαν λίγες νομικές διατάξεις που προστάτευαν όσους συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με το εκτός νόμου κουρδικό κόμμα ΡΚΚ, του Οτσαλάν, το οποίο χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις τουρκικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.