Τουρκία: Έναρξη της δίκης των 255 διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ

0

Ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη η δίκη 255 ατόμων που  συμμετείχαν στο κύμα των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από περίπου ένα χρόνο, με επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan, οι διαδηλωτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 7 ξένοι υπήκοοι, κατηγορούνται για αδικήματα, όπως παραβιάσεις του δικαιώματος στις διαδηλώσεις, πρόκληση υλικών ζημιών σε ιδιωτικές περιουσίες ή χώρους λατρείας, επίθεση, αντίσταση κατά της αρχής ή τραυματισμούς μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης ή και κλοπών.

Ένα από τα γεγονότα για τα οποία δικάζονται είναι η είσοδος πολλών δεκάδων διαδηλωτών στο τέμενος Ντολμαμπαχτσέ, στις όχθες του Βοσπόρου, προκειμένου να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, κοντά στα γραφεία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Το περιστατικό αυτό είχε προκαλέσει την οργή του επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος είχε κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι εισέβαλαν φορώντας τα παπούτσια τους και ότι είχαν καταναλώσει μπίρα μέσα στο τέμενος. Ωστόσο, ο ιμάμης του τζαμιού, όταν ρωτήθηκε από την αστυνομία, διέψευσε τον Ερντογάν, δηλώνοντας ότι κανείς δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ακρόασης, ομάδα 32 κατηγορουμένων άρχισε να παρουσιάζει την υπερασπιστική της γραμμή, ενώ οι ακροάσεις αναμένεται να διαρκέσουν ολόκληρο το Μάιo. O Εισαγγελέας πρότεινε να τους επιβληθούν ποινές που φθάνουν έως και τα 12 χρόνια κάθειρξης.

Η δίκη των 26 προσώπων που κατηγορούνται ότι υπήρξαν οι υποκινητές του κινήματος του Ιουνίου του 2013 ξεκινά τη 12η Ιουνίου και πάλι σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 8 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 8.000.