Τουρκία: Έρευνα για πληροφορίες περί στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά Ερντογάν

0

Έρευνα διετάχθη από την Εισαγγελία της Άγκυρας, προκειμένου να διαπιστωθεί το βάσιμο ή όχι των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες κύκλοι του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ετοίμαζαν το 2004 στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τη μηνυτήρια αναφορά της ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mazlum-Der, με ισλαμιστικό κυρίως ιδεολογικό προσανατολισμό, ωστόσο οι εν λόγω πληροφορίες ήρθαν στο φως από το τουρκικό περιοδικό Nokta, το οποίο την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε το περιεχόμενο του ημερολογίου που φέρεται να τηρούσε την εποχή εκείνη ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού.

Από το συγκεκριμένο ημερολόγιο προκύπτει ότι κύκλοι του γενικού επιτελείου ετοίμαζαν πραξικόπημα κατά της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δεχόταν έντονες επικρίσεις για τη στήριξή της στο Σχέδιο Ανάν.

Στο «μικροσκόπιο» της έρευνας μπαίνουν οι τότε αρχηγοί του Ναυτικού ναύαρχος εν αποστρατεία Οζντέν Ορνέκ και της Χωροφυλακής στρατηγός ε.α. Σενέρ Έρουιγκουρ, ενώ εκτός από τους αρχηγούς του Ναυτικού και της Χωροφυλακής, τις πρωτοβουλίες αυτές φέρονται να στήριζαν οι αρχηγοί του Στρατού και της Αεροπορίας, ενώ αντίθετος ήταν ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ.

Σχόλια