Τουρκία: Εξετάζεται η παραπομπή υπουργών για υπόθεση διαφθοράς

0

Στην περίπτωση αυτή, το αίτημα της Εισαγγελίας γνωστοποιείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια μεταβιβάζεται μέσω του πρωθυπουργού στο προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης.
Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο έρευνας για απάτη και δωροδοκία που σχετίζεται με κρατικές συμβάσεις, η τουρκική αστυνομία είχε πραγματοποίησει 22 συλλήψεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με έγκριτές τουρκικές εφημερίδες, ανάμεσα στα ονόματα φέρονταν να είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού.
Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει στα τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν ότι τέσσερις υπουργοί (Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), φέρονται να έχουν ευθύνη για παράβαση καθήκοντος. Ωστόσο, το ζήτημα είναι αν η Εισαγγελία διαθέτει ισχυρά στοιχεία ώστε να ζητηθεί η παραπομπή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρεται σε διαρροές τηλεφωνικών συνομιλιών καθώς και οπτικό υλικό.Στο άρθρο 100 του τουρκικού Συντάγματος προβλέπεται ότι για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Εθνοσυνέλευση σχετικά με την παραπομπή υπουργών στο Ανώτατο Δικαστήριο απαιτείται η πρόταση του ενός δεκάτου των βουλευτών (55 βουλευτές) και η ψήφος της σχετικής πλειοψηφίας, δηλαδή 276 ψήφοι. Στη συνέχεια σχηματίζεται η δεκαπενταμελής διακομματική επιτροπή, η οποία σε διάστημα δύο μηνών θα πρέπει να παρουσιάσει την έκθεσή της και στη συνέχεια, εντός 20 ημερών, η Εθνοσυνέλευση να αποφασίσει με σχετική πλειοψηφία (276 έδρες), αν θα γίνει παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Καθήκοντα Ανώτατου Δικαστηρίου εκτελεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ καθήκοντα Εισαγγελέα στο σώμα αναλαμβάνει ο Εισαγγελέας του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2010, μπορεί να ζητηθεί επανεξέταση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο στην περίπτωση αυτή εξετάζει εκ νέου την υπόθεση και εκδίδει απόφαση η οποία είναι και τελεσίδικη.
 

Σχόλια