Τουρκία: Φυλάκιση δημοσιογράφου για προσβολή του Ερντογάν μέσω Twitter

0

Σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε από δικαστήριο της Άγκυρας ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Eντέρ Αϊτάτς, επειδή προσέβαλε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Twitter.

Ο Αϊτάτς, δημοσιογράφος της εφημερίδας Taraf και ειδικός σε θέματα ασφαλείας, που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, δε θα εκτίσει την ποινή του, παρά μόνο σε περίπτωση υποτροπής.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο δημοσιογράφος, είχε τεθεί για μικρό χρονικό διάστημα στα τέλη Μαρτίου σε κατ’ οίκον περιορισμό από την αστυνομία, μετά τη διαρροή στο διαδίκτυο μιας απόρρητης συνομιλίας Τούρκων αξιωματούχων για την κρίση στη Συρία.  

Με εντολή του Ερντογάν το Μάρτιο και ενώ είχε ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα, στο οποίο είχαν εμπλακεί υπουργοί και αξιωματούχοι, απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο Twitter στην Τουρκία και για τις αποκαλύψεις αυτές η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει ευθέως τον Γκιουλέν. Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις εγχώριες αντιδράσεις, η τουρκική κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και μάλιστα με καθυστέρηση στην εφαρμογή της.

Σύμφωνα με ειδικό εισηγητή της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία είναι μία από τις χώρες- μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει το μεγαλύτερο αριθμό ανεκτέλεστων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 
 

Σχόλια