Τουρκία: Ισόβια στο δικηγόρο που σκότωσε για την ισλαμική μαντίλα

0

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη δικηγόρο, ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία του Τούρκου δικαστή, Μουσταφά Γιουτσέλ Οζμπιλγκίν το 2006.

Ο Αλπαρσάν Αρσλάν κατηγορείτο για ένοπλη επίθεση κατά του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, την οποία πραγματοποίησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για απόφαση που έλαβε το δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2006.

Το δικαστήριο της Τουρκίας επέτρεψε σε σχολείο της χώρας να μη δώσει προαγωγή σε καθηγήτρια, η οποία εργαζόταν φορώντας την ισλαμική μαντίλα.

Ο Αρσλάν καταδικάστηκε επίσης δις σε ισόβια για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και για σύσταση ένοπλης οργάνωσης.

Να σημειωθεί ότι το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε συνταγματική τροποποίηση που επιτρέπει στις νεαρές μουσουλμάνες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα πανεπιστήμια της χώρας.

Η τροποποίηση που ορίζει χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες ότι «ουδείς μπορεί να στερείται του δικαιώματος στην ανώτατη εκπαίδευση» αποτελεί μέρος του προγράμματος συνταγματικής αναθεώρησης, που μένει ακόμη να εγκριθεί και τυπικά πλέον στο σύνολό της.

Σχόλια