Τουρκία κατά Γαλλίας συνέχεια λόγω ν/σ ποινικοποίησης άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων

0

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Τετάρτη τη Γαλλία να εμποδίσει την ψήφιση πρότασης νόμου διά της οποίας ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (1915-17).

Από πλευράς Παρισιού, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε διά του εκπροσώπου Ντενί Σιμονό πως παρακολουθούνται με προσοχή οι τουρκικές αντιδράσεις.

Η πρόταση νόμου περί ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας υποβλήθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Είναι αντίστοιχο με το γαλλικό νομοσχέδιο που καθιστά ποινικό αδίκημα την άρνηση του Ολοκαυτώματος των εβραίων κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρόταση νόμου συζητήθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και απερρίφθη με την Ολομέλεια της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης να έχει τον τελικό λόγο στις 18 Μαΐου.

Επισημαίνεται ότι το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας απέρριψε την Τετάρτη πρόταση νόμου που είχε υποβάλλει το υπερ-εθνικιστικό κόμμα Ατάκα (Επίθεση) για την αναγνώριση ως γενοκτονίας των μαζικών δολοφονιών των Αρμενίων.

Από τους 170 παρόντες βουλευτές (από τους 240 συνολικά) στη Βουλή, οι 81 ψήφισαν κατά, οι 56 υπέρ και 33 απείχαν της ψηφοφορίας. Το Ατάκα είχε ζητήσει επίσης να προκηρυχθεί η 24η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τα θύματα των Αρμενίων.

Σχόλια