Τουρκία: κρίνεται σήμερα η τύχη του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ)

0

Συνέρχεται σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας προκειμένου να αποφανθεί επί του εισαγγελικού αιτήματος απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητά την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος και τον πενταετή αποκλεισμό από την πολιτική ζωή 71 κορυφαίων στελεχών του AKP, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, με την αιτιολογία ότι οι ενέργειές τους αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Το AKP, το οποίο εξασφάλισε 47% των ψήφων στις εκλογές του 2007, αποκρούει τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα, αντιτείνει ότι η προσφυγή του τελευταίου υποκρύπτει πολιτικά κίνητρα, και τονίζει ότι η υπόθεση αποτελεί προσβολή για τη δημοκρατία.

Η κρίσιμη ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την ίδια μέρα ή λίγο αργότερα, ενώ σε περίπτωση που συγκεντρωθούν επτά θετικές ψήφοι για να κλείσει το κυβερνών κόμμα, αναλυτές εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανώς το Νοέμβριο.

Σχόλια