Τουρκία: Μαζική διαδήλωση κατά νόμου για το δικαστικό σώμα

0

Χιλιάδες δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και πολίτες πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Άγκυρα κατά της πρόσφατης υιοθέτησης νόμου, που διευρύνει την πρόσβαση στο δικαστικό σώμα και δημιουργεί σύμφωνα με αυτούς κίνδυνο να χαθεί η κυριαρχία των κεμαλιστών στη Δικαιοσύνη.

«Θα πρέπει να σπάσουν τα χέρια αυτών που θέλουν να βάλουν χέρι στη Δικαιοσύνη», «η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος και θα παραμείνει» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν διαδηλωτές να κρατούν τουρκικές σημαίες και πορτρέτα του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση την 1η Δεκεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε τρεις ημέρες αργότερα από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, διευρύνει τις προϋποθέσεις για την είσοδο στο δικαστικό σώμα, επιτρέποντας κυρίως σε δικηγόρους να γίνουν δικαστές ή εισαγγελείς μετά την επιτυχία τους σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις.

Οι υπερασπιστές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, οι οποίοι είναι πολλοί στους κόλπους του δικαστικού σώματος, θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θέλει να διευκολύνει με αυτόν το νόμο την είσοδο στα δικαστήρια ατόμων προσκείμενων στις δικές της πολιτικές τάσεις.
Τα δικαστήρια μαζί με το στρατό και την ανώτατη παιδεία είναι οι τελευταίοι μεγάλοι πυλώνες που ελέγχουν οι κεμαλικοί μετά και την κατάληψη της προεδρίας της Δημοκρατίας από τον ισλαμιστή πρώην υπουργό Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σχόλια