Τουρκία: Με δρακόντεια μέτρα άρχισε η δίκη για το θάνατο 19χρονου διαδηλωτή

0

Υπό δρακόντεια μέτρα ξεκίνησε στην Καισάρεια της Τουρκίας η δίκη οκτώ προσώπων, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 19χρονο διαδηλωτή, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης τον Ιούνιο του 2013.

Τον Ιούνιο του 2013, ο Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ, 19 ετών, είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από ομάδα ατόμων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί με πολιτικά, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του Ερντογάν στο Εσκισεχίρ. Εξαιτίας του επεισοδίου, ο 19χρονος υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και υπέκυψε στα τραύματά του ύστερα από 38 ημέρες σε κώμα.

Η κατηγορία που απήγγειλε ο εισαγγελέας ήταν φόνος εκ προμελέτης, για την οποία προβλέπονται ποινές φυλάκισης από οκτά χρόνια έως και ισόβια. Τους οκτώ κατηγορούμενους είχαν καταγράψει κάμερες ασφαλείας.

Παράλληλα, μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο του δικαστηρίου, καθώς δύο χιλιάδες αστυνομικοί, εξοπλισμένοι με αντλίες νερού, έχουν κινητοποιηθεί για να κρατούν σε απόσταση εκατοντάδες διαδηλωτές. Σημαντική είναι η κινητοποίηση και του δικηγορικού σώματος καθώς 300 δικηγόροι συμπαρίστανται στον αδελφό του θύματος, συνάδελφό τους, ζητώντας δικαιοσύνη.