Τουρκία: Μερική ακύρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης

0

Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν για Συνταγματική Αναθεώρηση βάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, που ακύρωσε μερικώς το εγχείρημα, με απόφασή του, που εξεδόθη το απόγευμα της Πέμπτης. Η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ήταν άμεση, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, κατόπιν της δικαστικής εμπλοκής.
Ειδικότερα, το δικαστήριο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Χασίμ Κιλίτς, ακύρωσε το τμήμα εκείνο της αναθεώρησης που σχετιζόταν με την εκλογή μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο Κιλίτς είπε όπως δεν έγινε δεκτό το τμήμα της προσφυγής για ασφαλιστικά μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι το σχετικό δημοψήφισμα που έχει προγραμματισθεί για τη 12η Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί κανονικά.
Βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, πάντως, κάνουν ανοιχτά λόγο για “επέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη νομοθετική εξουσία” και “παραβίαση του Συντάγματος” από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς, όπως υποστηρίζουν αναρμοδίως το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε επί της ουσίας την Αναθεώρηση και όχι επί της διαδικασίας ως όφειλε.

Σχόλια