Τουρκία: Μόνο οικονομικές κυρώσεις στο ΑΚΡ

0

Ανακούφιση, πρωτίστως στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ δεν «κλείνει», αλλά τιμωρείται με πρόστιμο για ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ύστερα από δικαστικό θρίλερ τριών ημερών, αναμένεται να δώσει τέλος στην πολιτική αναταραχή των τελευταίων μηνών στη χώρα.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Συνταγματικού δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς, ο οποίος εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης. Όπως είπε ο Κιλίτς, έξι δικαστές ζήτησαν την απαγόρευση του AKP, ωστόσο ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων για τέτοιου είδους απόφαση είναι επτά σε σύνολο 11 δικαστών. Εξ αυτών, τέσσερις ψήφισαν υπέρ οικονομικών κυρώσεων και μόνο ένας τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής του AKP.

Έτσι, το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο κυβερνών κόμμα. Ο Χασίμ Κιλίτς τόνισε ότι οι οικονομικές κυρώσεις αποτελούν «σοβαρή προειδοποίηση» για το ΑΚΡ, το οποίο θα πρέπει να συμμορφωθεί, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα.

Βάσει της απόφασης, το ΑΚΡ θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο, ενώ θα μειωθεί στο μισό η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει για το τρέχον έτος, ύψους περίπου 47 εκατ. λιρών.

Σχόλια