Τουρκία: Νέο νομοσχέδιο για την προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών με το ΡΚΚ

0

Νέο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή η τουρκική κυβέρνηση για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους του PKK.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου και βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής υπουργικών υπογραφών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, το νομοσχέδιο θα παρέχει “νομικές εγγυήσεις” προς τους κρατικούς αξιωματούχους που έχουν συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία, προστατεύοντάς τους από μελλοντική δίωξη ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την επανένταξη των μαχητών.

Μέσω του επίμαχου νομοσχεδίου επιχειρείται η ενίσχυση της υποστήριξης της κουρδικής κοινότητας, προς τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου, ενώ από το 2012 έχουν ξεκινήσει οι ειρηνευτικές προσπάθειες με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τον τερματισμό της ένοπλης δράσης του κόμματος, που έχει κοστίσει τη ζωή 40.000 ανθρώπων.

Τα τελευταία χρόνια, οι ειρηνευτικές προσπάθειες με τους Κούρδους έχουν κλιμακωθεί με αποτέλεσμα, τη δυσαρέσκεια πολλών παραδοσιακών υποστηρικτών της κυβέρνησης.

 

Σχόλια