Τουρκία: Νέος νόμος θίγει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα ξένων υπηκόων στο έδαφός της

0

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε πρόσφατα τον νόμο 5444/2006 σύμφωνα με τον οποίο, ακίνητα και τα δικαιώματα (π.χ. κληρονομικά) που αποκτούν υπήκοοι ξένων χωρών, με τις οποίες η γειτονική χώρα δεν έχει αμοιβαία σύμβαση για περιουσιακά θέματα, μετά τις πράξεις μεταβίβασης, μπορούν να τεθούν υπό εκκαθάριση υπέρ του τουρκικού Δημοσίου.

Aυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το τουρκικό κράτος δημεύει την περιουσία και αποζημιώνει τους κληρονόμους στην επίσημη αντικειμενική αξία του ακινήτου, που για τα δεδομένα της Tουρκίας είναι μέχρι και στο 1/5 της πραγματικής αξίας της τουρκικής κτηματαγοράς.

Ο νέος νόμος, με τον οποίο θα αφαιρούνται ιδιοκτησίες από ξένους υπηκόους, των οποίων η χώρα δεν έχει υπογράψει συνθήκη αμοιβαιότητας με τη γείτονα, στην πραγματικότητα θίγει τα δικαιώματα των Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών, οι οποίοι υπολογίζεται ότι έχουν στην Πόλη περί τα 11.000 ακίνητα, ενώ επηρεάζει τουλάχιστον 76 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που σήμερα επενδύουν στην Tουρκία.

Οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας ήδη έχουν καταγγελθεί στην αρμόδια για τη διεύρυνση της EE Eπιτροπή, ενώ αναμένεται να απασχολήσουν και το Eυρωκοινοβούλιο κατά τις προσεχείς μέρες, δημιουργώντας ένα ακόμη αγκάθι στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος.

Σχόλια