Τουρκία: Νόμος για τον περιορισμό των στρατιωτικών παρεμβάσεων στα πολιτικά ζητήματα

0

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Abdullah Gul επικύρωσε νόμο για τον περιορισμό της στρατιωτικής ανάμιξης σε πολιτικές και κρατικές υποθέσεις.
Πρόκειται για νομοθέτημα, το οποίο είχε προωθήσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (APK) και έλαβε την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου στις 13 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, τροποποιείται το αμφιλεγόμενο άρθρο 35 του τουρκικού Συντάγματος, για τη λειτουργία του στρατού, σύμφωνα με το οποίο, «καθήκον του στρατού είναι η διατήρηση και η προάσπιση της Τουρκικής Δημοκρατίας». Πρόκειται για διάταξη της δεκαετίας του ’60, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον τουρκικό στρατό, λόγω της γενικότητας της διατύπωσής της, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα στρατιωτικά πραξικοπήματα του 1971 και του 1980.
Με το νέο νόμο, περιορίζεται το πεδίο παρέμβασης των ενόπλων δυνάμεων στα ζητήματα πολιτικής φύσεως, ενώ προσδιορίζεται εκ νέου ο ρόλος τους, ως «υπερασπιστές των Τούρκων πολιτών από τις απειλές που προέρχονται από το εξωτερικό». Επίσης, ως αποστολή του τουρκικού στρατού ορίζεται η εξασφάλιση της αποτελεσματικής αποτροπής επιθέσεων και η συμμετοχή σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες προηγουμένως θα έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας της τουρκικής κυβέρνησης να μειώσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.