Τουρκία: Πιθανές διασυνδέσεις του Οτσαλάν με τις μυστικές υπηρεσίες εξετάζει δικαστήριο

0

Σχετίζεται η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών, η διαβόητη ΜΙΤ, με την ίδρυση του κουρδικού ΡΚΚ; Είναι ο ηγέτης του, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν μέλος της παρακρατικής οργάνωση «Εργκενεκόν»; Στα δύο αυτά κρίσιμα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, η Γενική Ασφάλεια και η ΜΙΤ, ύστερα από σχετικό αίτημα του ειδικού δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση του παρακρατικού δικτύου «Εργκενεκόν».
Η δίκη ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και από τότε μέχρι σήμερα οι δικαστές άκουσαν αρκετές φορές να αναφέρεται από τους κατηγορουμένους ή να μνημονεύεται στα κατηγορητήρια το όνομα του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Η πιο πρόσφατη αναφορά, που στάθηκε και αφορμή για το αίτημα, ήταν παρέμβαση του Μεχμέτ Ζεκεριγιά Οζτούρκ, ενός εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος ζήτησε από το δικαστήριο να απαντηθούν τα συγκεκριμένα ερωτήματα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται πληροφορίες περί παρακρατικών διασυνδέσεων του Οτσαλάν. Για παράδειγμα, πριν από ένα χρόνο ο πρώην διοικητής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Γενικής Ασφάλειας, Μπουλέντ Οράκογλου είχε ισχυριστεί μιλώντας σε περιοδικά και τηλεοπτικούς σταθμούς ότι ο ηγέτης του ΡΚΚ ανήκει στην παρακρατική οργάνωση «Εργκενεκόν».

Σχόλια