Τουρκία: Σε ισχύ νόμος για την ελευθερία της έκφρασης

0

Τέθηκε σε ισχύ ο τροποποιημένος νόμος για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ επικύρωσε την τροποποίηση του νόμου που περιόριζε την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα και είχε δεχθεί τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νόμος εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα εν μέσω σφοδρών επικρίσεων της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.

Το άρθρο 310 αποτέλεσε τη βάση για τη δίωξη εκατοντάδων συγγραφέων, όπως του βραβευμένου με νόμπελ Λογοτεχνίας, Ορχάν Παμούκ, για «προσβολή του τουρκισμού».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, έγκλημα αποτελεί η εξύβριση του τουρκικού έθνους και όχι του τουρκισμού και απαιτείται η άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για τη άσκηση δίωξης. Το ανώτατο όριο ποινής είναι τα δύο χρόνια, έναντι των τριών, σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η άμβλυνση των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης αποτελεί δοκιμασία για την προσήλωση της Τουρκίας στη διαδικασία των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει την επιτάχυνση της αργής διαπραγματευτικής διαδικασίας στην προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία ξεκίνησε το 2005.

Ο τουρκο-αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ, ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο χρόνο από νεαρό εθνικιστή , είχε καταδικασθεί βάσει του άρθρου 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα.