Τουρκία: Τη Δευτέρα η απόφαση της βουλής για επέμβαση στο βόρειο Ιράκ

0

Το πράσινο φως για το ενδεχόμενο στρατιωτικής διείσδυσης των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ για την καταστολή των Κούρδων αυτονομιστών θα ζητήσει τη Δευτέρα η ηγεσία της Τουρκίας από το κοινοβούλιο.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης «απίθανο» με δεδομένη την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο ανώτατος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Σαντουλάχ Εργκίν, διευκρίνισε ότι το κείμενο του αιτήματος είναι έτοιμο. Διευκρίνισε, όμως, πως το κοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες το απόγευμα της Πέμπτης λόγω των εορτασμών του τέλους του Ραμαζανιού και επανέρχεται τη Δευτέρα.
Η έγκριση του κοινοβουλίου για την ανάληψη στρατιωτικής εκστρατείας είναι απαραίτητη βάσει του τουρκικού συντάγματος.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας επικεφαλής, Χαβιέρ Σολάνα απέστειλε μήνυμα προειδοποίηση προς την Τουρκία αναφορικά με το ενδεχόμενο διείσδυσης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.
Συγκεκριμένα ο Χαβιέρ Σολάνα είπε: «το θέμα της ασφάλειας στο Ιράκ είναι θεμελιώδους σημασίας για τη σταθερότητα στη χώρα. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό με ικανοποίηση το οιοδήποτε ενδεχόμενο, το οποίο θα μπορούσε να περιπλέξει το θέμα της ασφάλειας στο Ιράκ».
Επομένως, κατέληξε ο Χαβιέρ Σολάνα «αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρουμε στους φίλους μας στην Τουρκία».
Προηγήθηκαν συστάσεις και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.
Από πλευράς Βαγδάτης, ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Τουρκία Σαμπάχ Ομράν επανέλαβε ότι οποιαδήποτε επιχείρηση εκτός συνόρων είναι παράνομη.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε από τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον να επιστρέψει στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις μετά την έγκριση από επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψηφίσματος για την γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σχόλια