Τουρκία: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει αποδυνάμωση του κράτους δικαίου

0

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία λαμβάνει μέτρα με σκοπό την αποδυνάμωση του κράτος δικαίου, τον έλεγχο του διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης, και την περιστολή επικριτών και διαδηλωτών.

Το Π.Α.Δ. παρακολουθεί την αντίδραση της κυβέρνησης στις πρόσφατες εξελίξεις και κάνει τις παρακάτω συστάσεις οι οποίες επικεντρώνονται σε 4 τομείς:

α) Βελτίωση των δικαιωμάτων για να εξασφαλιστεί η κουρδική ειρηνευτική διαδικασία.
β) Αναμόρφωση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.
γ) Τερματισμό στην ατιμωρησία για παρόντα και παρελθόντα περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από ανώτερους αξιωματούχους καθώς και για περιστατικά βίας κατά των γυναικών.
δ) Απαγόρευση πράξεων που συνιστούν προσβολή της ελευθερίας του λόγου, των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου και ανάπτυξη του δικαιώματος ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Σύμφωνα με το Π.Α.Δ., η συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία συνδέεται με τις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και με τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Λίγες ημέρες πριν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εισήγαγε νόμο που διευρύνει τις εξουσίες της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να ελέγχει στενότερα τη χρήση του διαδικτύου. Τον Φεβρουάριο ψηφίστηκε στην Τουρκία νόμος που κατέστησε για τις Αρχές ευκολότερη την παρεμπόδιση της πρόσβασης για το κοινό σε ιστοσελίδες, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη δικαστική εντολή. Με αυτόν τον τρόπο, ο νέος νόμος ενισχύει τέτοιες δυνάμεις, επιτρέποντας στη Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας να μπλοκάρει ιστοσελίδες, εάν κρίνεται αναγκαίο για λόγους “Εθνικής Ασφάλειας, Αποκατάστασης της Δημόσιας Τάξης και Πρόληψης των εγκλημάτων.”

Σχόλια