Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη των ‘’ηγετών’’ των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ

0

Ξεκίνησε στην Τουρκία η δίκη των 26 ‘’ηγετών’’ των διαδηλώσεων της πλατείας Ταξίμ που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη, το περασμένο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικά ειρηνικές, διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει ένα πάρκο σε εμπορικό κέντρο. Ωστόσο, σύντομα η ένταση κλιμακώθηκε με αποτέλεσμα η βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων.

Την ‘’ομάδα’’ των κατηγορουμένων συγκροτούν γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και εκπαιδευτικοί που σήμερα αντιμετωπίζουν ποινές για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που φτάνουν μέχρι και τα 30 έτη.

«Δεν μπορείς να φτιάξεις εγκληματική οργάνωση λέγοντας απλώς ότι δεν θέλεις να φτιαχτεί εμπορικό κέντρο σ’ ένα πάρκο», δήλωσε η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης, Μουτσέλα Γιαπιτσί.

Η εν λόγω δίκη έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και οι οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της ειρηνικής διαδήλωσης. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να ακυρώσει τη δίωξη, κάνοντας λόγο για «εκδικητική, πολιτικά υποκινούμενη επίδειξη δύναμης χωρίς ίχνος ενδείξεων για διάπραξη εγκληματικών ενεργειών».

Επίσης, τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Ερντογάν προώθησε νόμο ο οποίος ποινικοποίησε την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες χωρίς αστυνομική άδεια.
 

Σχόλια