Τούρκοι νομικοί: Εκτός ΕΕ η Τουρκία, αν δεν εφαρμοστεί η απόφαση του ΕΔΑΔ

0

O Τούρκος δικηγόρος, Εργκίν Τσινμέν, σε δηλώσεις του στο κανάλι Χαμπέρ Τουρκ προειδοποίησε πως «Εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ  τότε μπορεί να μείνει εκτός διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ», προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα η Άγκυρα εφάρμοσε όλες τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Όπως ανέφερε, υπάρχει γραπτός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο όταν μια χώρα δεν εφαρμόζει της αποφάσεις
του ΕΔΑΔ εκδιώκεται από τη διαδικασία ένταξης της ΕΕ.

Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι Σίγμα, ο Εργκίν Τσινμέν δήλωσε επίσης ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θα έπρεπε να κάνει δήλωση ότι “δεν δεσμεύει την Τουρκία η απόφαση”.”Αν η Τουρκία θέλει να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία, πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση. Αυτή η αποζημίωση θα δοθεί στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον πόλεμο στον ελληνοκυπριακό τομέα. Επομένως δεν έχει σχέση με το ΕΔΑΔ το θέμα της αναγνώρισης ή όχι του ελληνοκυπριακού τομέα”, εξήγησε ο Τούρκος δικηγόρος.

Ακόμη, ο Kαθηγητής δικαίου του Πολιτιστικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, Χασάν Κονί, είπε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση. “Αναμφίβολα θα αρχίσει μια περίοδος ένστασης”, ωστόσο ανέφερε ότι τελικά οι πιθανότητες να αλλάξει  η απόφαση, είναι μικρές.”