Τρεις υποθέσεις και τρεις καταδίκες για την Τουρκία από το ΕΔΑΔ

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία σε τρεις ξεχωριστές δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες αφορούσαν τις περιπτώσεις μιας εξαφάνισης – βασανισμών, μιας δολοφονίας και τέλος, μιας αυτοκτονίας που αφορούν τα τουρκικά σώματα ασφάλειας.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι το τουρκικό δημόσιο δεν διεξήγαγε την ενδεδειγμένη έρευνα, όταν διαπιστώθηκε η εξαφάνιση του Ιζετίν Γιλντιρίμ, προέδρου πολιτιστικής οργάνωσης που πριν τελικά δολοφονηθεί, βασανίστηκε.

Στον καθένα από τους πέντε αδελφούς, μια αδελφή και την μητέρα του δολοφονηθέντος, που από κοινού προσέφυγαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιδίκασε αποζημίωση 12.000 ευρώ στον καθένα. Στο τουρκικό δημόσιο καταλογίστηκαν και τα συνολικά δικαστικά έξοδα που ανέρχονται σε 6.000 ευρώ.

Σε μία ξεχωριστή δικαστική υπόθεση, επίσης ομοφώνως το ίδιο δικαστήριο που επιλήφθηκε της διαλεύκανσης των συνθηκών θανάτου του Μασαλάχ Γιλμάζ, ηλικίας 20 ετών, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, δικαίωσε το αίτημα των προσφευγόντων ενώπιόν του συγγενών του.

Ο στρατεύσιμος κακοποιήθηκε βάναυσα από μόνιμο ανώτερό του και ενώπιόν του έθεσε τέλος στη ζωή του.

Στον πατέρα του νεαρού ως αποζημίωση «εν τοις πράγμασι» επιδικάστηκε το ποσό των 3.000 ευρώ, ενώ για ηθική αποζημίωση επιδικάστηκαν άλλα 12.000 ευρώ. Και εν προκειμένω τα δικαστικά έξοδα – ανώτερα των 400 ευρώ -καταλογίστηκαν στο τουρκικό δημόσιο.

Στην τρίτη των περιπτώσεων, η απόφαση ελήφθη πάλι ομόφωνα και η καταδίκη της Τουρκίας αφορά την «απάνθρωπη μεταχείριση» σε βάρος των Σεβίλ Ουλάς και Ουμάρ Καρατεπέ μέσα σε αστυνομικό κρατητήριο μετά από την σύλληψή του στη διάρκεια μιας διαδήλωσης με έκκληση πολιτικού κόμματος. Στην περίπτωση αυτήν η ηθική αποζημίωση του ιδίου του παθόντος-προσφεύγοντος ανήλθε στα πέντε χιλιάδες ευρώ.

Σχόλια