Τρία στελέχη του UCK δικάζονται στη Χάγη

0

Στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη κάθισαν 3 Αλβανοί, πρώην διοικητές μονάδων του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου (UCK), κατηγορούμενοι ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της ενδοεθνικής σύρραξης του 1998, στο Κόσοβο. Οι 3 κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο του 2003 από άντρες της υπό νατοϊκής διοίκησης ειρηνευτικής δύναμης του Κοσσυφοπεδίου, με την κατηγορία της συμμετοχής τους στις δολοφονίες αλλά και το βασανισμό πολιτών στο στρατόπεδο που διατηρούσε ο UCK στο Λαπούσνικ.

Ειδικότερα, θεωρούνται υπεύθυνοι για τη σύλληψη, τον βασανισμό και τη δολοφονία τουλάχιστον 22 Σέρβων και Αλβανών κρατουμένων. Τα μισά από τα θύματα ήταν Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον UCK για αυτό και εκτελέστηκαν. Και οι τρεις πάντως αρνήθηκαν τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι είναι αθώοι.

Από την πλευρά της, η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε, απαντώντας σε κατηγορίες για προκατάληψη του Διεθνούς Δικαστηρίου σε βάρος των Σέρβων, καθώς δεν έχει οδηγήσει σε δίκη Αλβανούς εθνικιστές για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα απαγγελία κατηγορητηρίου κατά υψηλόβαθμων στελεχών του UCK έως το τέλος του χρόνου, ενώ απέδωσε την απουσία δικογραφιών κατά Αλβανών του Κοσόβου στο φόβο των μαρτύρων να καταθέσουν.

Σχόλια