Τρομακτική αύξηση του σωφρονιστικού πληθυσμού της Βρετανίας

0

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο σωφρονιστικός πληθυσμός στις βρετανικές φυλακές αριθμεί τους 87.688 τροφίμους. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 3.500 άτομα συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσοστό του 2011, ενώ 1000 νέοι τρόφιμοι προστέθηκαν στις φυλακές μόνο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Sir Suma Chakrabati, προειδοποίησε τους βουλευτές ότι η εκτίναξη του σωφρονιστικού πληθυσμού είναι από τα πιο πιεστικά ζητήματα δημόσιας πολιτικής. O Chakrabati απέδωσε την αύξηση, στην αποτυχία ψήφισης του νομοσχεδίου για αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος που είχε προτείνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανάμεσα στις προτεινόμενες αλλαγές ήταν και το κλείσιμο ορισμένων περιφερειακών σωφρονιστικών ιδρυμάτων, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχολίασε ότι οι υπάρχουσες φυλακές έχουν περιθώριο να αντέξουν άλλους χίλιους περίπου φυλακισμένους πλέον των 87.688, ενώ ο Chakrabati δήλωσε ότι προς το παρόν υπάρχουν και οι απαιτούμενοι πόροι για την διαχείριση της αύξησης.
«Παρατηρούμε σημαντική αύξηση στον αριθμό των φυλακισμένων από το καλοκαίρι. Η διαχείριση αυτής της αύξησης είναι απαιτητικό ζήτημα, αλλά κάνουμε συνεχώς προσθήκες για να το καταφέρουμε. Προς το παρόν υπάρχουν αρκετές θέσεις, ενώ τον Μάρτιο του 2012 θα ανοίξουν δύο νέες φυλακές», σχολίασε εκπρόσωπος των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας.

Διαφορετική άποψη είχε η Juliet Lyon από το ίδρυμα Prison Reform Trust: «Αντί να ξανακοιτάμε τα στοιχεία και να προσπαθούμε να βρούμε πόρους για νέες φυλακές, θα έπρεπε να διοχετεύσουμε τα χρήματα στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Να ασχολούμαστε δηλαδή με τους δράστες σοβαρών και βίαιων εγκλημάτων, οι οποίοι είναι ήδη στις φυλακές και για τους οποίους υπάρχουν αρκετές θέσεις».

 

Σχόλια