Τσαντ: Ζήτημα χρόνου η απαγγελία κατηγοριών για την υπόθεση απαγωγής παιδιών

0

Ο γενικός εισαγγελίας του Τσαντ διαβεβαίωσε ότι είναι ζήτημα χρόνου η απαγγελία κατηγοριών για απόπειρα απαγωγής εις βάρος των 18 ατόμων που φέρονται να απήγαγαν 103 παιδιά από τη μεθόριο Τσαντ-Νταρφούρ για να τα παραδώσουν έναντι οικονομικού ανταλλάγματος σε γαλλικές οικογένειες.

Ο Αχμάτ Νταούντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει την έγκριση των δικαστικών αρχών για την απαγγελία των κατηγοριών.

Οι κατηγορίες θα απαγγελθούν εις βάρος εννέα Γάλλων υπαλλήλων της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός της Ζωής», δύο Καναδών υπηκόων και του επταμελούς ισπανικού πληρώματος του αεροσκάφους, το οποίο είχε ναυλώσει η φιλανθρωπική οργάνωση για τη μεταφορά των παιδιών.
Η μη κυβερνητική οργάνωση αρνείται τις κατηγορίες ότι σκόπευε να πουλήσει τα παιδιά για υιοθεσία. Διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ότι τα 103 παιδιά είναι όλα ορφανά από την περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν.
Ωστόσο, εργαζόμενοι στην υπηρεσία Γιούνισεφ των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε ορφανοτροφείο στο Αμπέτσε του Τσαντ, κλαίνε συνεχώς και ζητούν τους γονείς τους.
Τα παιδιά δήλωσαν την Κυριακή ότι τα μέλη της οργάνωσης τους προσέφεραν γλυκά και μπισκότα για να τα πείσουν να τους ακολουθήσουν. Ορισμένα είπαν στις αστυνομικές αρχές πως οι γονείς τους ζουν και ότι οι «λευκοί» τα πήραν από τα χωριά τους, στα σύνορα του Τσαντ με το Σουδάν.
Γάλλος διπλωμάτης είχε υποστηρίξει ότι περίπου 300 οικογένειες από τη Γαλλία και το Βέλγιο πλήρωσαν μεταξύ 2.800-6.000 ευρώ για κάθε παιδί.
«Είχαν πλαστές βίζες. Για εμάς η απαγωγή είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό έγκλημα. Οι κρατούμενοι ενδέχεται να οδηγηθούν στη φυλακή για πολλά χρόνια», είπε ο υπουργός Εσωτερικών του Τσαντ και πρόσθεσε, «διέπραξαν έγκλημα στο Τσαντ και θα φυλακιστούν εδώ».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε τις ενέργειες των υπαλλήλων της φιλανθρωπικής οργάνωσης «παράνομες και απαράδεκτες».

Σχόλια