Τσεχία: απαγόρευση εισόδου του αμερικανού πρέσβη στο Προεδρικό Μέγαρο, λόγω επικριτικών σχολίων

0

Ο Τσέχος Πρόεδρος Milos Zerman δήλωσε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, Andrew Schapiro, δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στο Κάστρο της Πράγας, το οποίο αποτελεί την επίσημη προεδρική έδρα. Αφορμή για τη στάση του αποτέλεσαν τα επικριτικά σχόλια του Αμερικανού πρέσβη, σχετικά με την απόφαση του Zerman να παραστεί το Μάιο στη Μόσχα, για τους εορτασμούς της επετείου λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Schapiro δήλωσε το Μάρτιο στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης ότι η παρουσία του Τσέχου Προέδρου στη Μόσχα, θα ήταν «άβολη» καθώς οι υπόλοιποι ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν πρόκειται να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις, λόγω της ρωσικής ανάμειξης στην ουκρανική σύγκρουση.

Ο Zerman δήλωσε ότι αυτή η άσκηση κριτικής εκ μέρους του πρέσβη «ξεπέρασε τα όρια», και ότι «οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου θα είναι πλέον κλειστές» για τον Schapiro.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρέσβης της Τσεχίας στην Ουάσινγκτον θα συμβούλευε τον αμερικανό Πρόεδρο για το πού πρέπει να ταξιδέψει. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα πρέσβη να έχει λόγο όσον αφορά στα ταξίδια μου στο εξωτερικό,» προσέθεσε ο Zerman.