Τσεχία: Πιο κοντά στην υπογραφή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, μετά την πρόταση της σουηδικής προεδρίας

0

Ικανοποιημένος από την πρόταση της σουηδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιχειρεί να άρει το αδιέξοδο αναφορικά με την υπογραφή της Συνθήκης της Λισσαβόνας από την Τσεχία, εμφανίζεται ο πρόεδρος της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους.
Σύμφωνα με λακωνική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Σουηδική Προεδρία την Παρασκευή, η εν λόγω πρόταση ικανοποιεί την απαίτηση του κ. Κλάους να προβλεφθεί δικαίωμα εξαίρεσης της χώρας του από διατάξεις οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανόν να άνοιγαν τον δρόμο για τη διεκδίκηση περιουσιών και αποζημιώσεων από εθνοτικούς Γερμανούς που απελάθηκαν από την Τσεχοσλοβακία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς προβλέπει η πρόταση της σουηδικής προεδρίας. Πάντως, οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να ρυθμιστούν μεταξύ των δύο πλευρών αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. «Χαιρετίζω τη δήλωση του προέδρου Κλάους. Η προεδρία της Ε.Ε. θα συνεχίσει το έργο της, ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής», σχολίασε ο Σουηδός πρωυθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελντ.
Υπενθυμίζεται πως η Τσεχία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει υπογράψει ακόμα τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Μάλιστα, η υπόθεση θα περάσει και από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχικής Δημοκρατίας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα αύριο, Τρίτη.

Σχόλια