Τσεχία: Στην τελική ευθεία των εκλογών

0

Προς το τέλος ενός κύκλου πολιτικής κρίσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο με την κατάρρευση της κυβέρνησης Νέτσας, φαίνεται να οδεύει η Τσεχία. Οι Τσέχοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αυτοδιάλυσης της Κάτω Βουλής, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται, ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πετρ Νέτσας κατέρρευσε τον Ιούνιο μετά τη σύλληψη της συντρόφου και συνεργάτιδας του πρωθυπουργού, Γιάνα Ναγκιόβα, με την κατηγορία της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας.

Υπέρ της διάλυσης της Βουλής ψήφισαν συνολικά 140 βουλευτές από τέσσερα από τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα (CSSD, KSMC, VV, TOP 09), ενώ οι βουλευτές του κόμματος ODS, του πρώην πρωθυπουργού, αποχώρησαν από την αίθουσα πριν την ψηφοφορία. Προκειμένου να εγκριθεί η διάλυση της Βουλής απαιτείτο πλειοψηφία τριών πέμπτων του σώματος, δηλαδή 120 σε σύνολο 200 βουλευτών.

Σύμφωνα με το τσεχικό Σύνταγμα, οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν και να οργανωθούν εντός 60 ημερών από τη διάλυση της Βουλής. Ο Τσέχος Πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν, άφησε να εννοηθεί ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής την 25η η την 26η Οκτωβρίου, ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά τη συνάντηση του Προέδρου με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

 

Σχόλια